Міжрегіональна Академія управління персоналом

Дніпровський інститут
м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 21

Дніпровський інститут ПрАТ ВНЗ «МАУП» інформує про Міжнародний день англійської мови

Вівторок, 23 квітня 2024
Дніпровський інститут ПрАТ ВНЗ «МАУП» інформує про Міжнародний день англійської  мови

Уперше День англійської мови (English Language Day) відзначили 2010 року.

Викладач Дніпровського інституту ПрАТ ВНЗ «МАУП», психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Абашія Едуард Автанділович інформує про наступне. Уперше День англійської мови (англ. English Language Day), як і дні інших офіційних мов ООН, відзначили 2010 року. Встановити особливі дати, в які слід віддавати належне мовам організації, запропонував департамент зі зв’язків з громадськістю.

Мета нових свят - зміцнити традиції багатомовності у світі. Організація Об’єднаних Націй виділила в календарі шість днів – по одному на кожну з офіційних мов. Датою святкування англійської мови – 23 квітня – став день народження Вільяма Шекспіра –  великого англійського поета, письменника, найзнаменитішого драматурга світу. З-під пера Шекспіра вийшло п’ять поем, 10 хронік, 11 трагедій, 17 комедій і 154 сонети. Серед його творів – відомі будь-якому цивілізованому жителю планети «Ромео і Джульєтта»,  «Отелло», «Гамлет, принц данський», «Король Лір» та інші. Завдяки широкому поширенню англійської мови, багато шанувальників творчості Шекспіра читають його книги в оригіналі.

На сьогодні англійська вважається «світовою мовою» - нею розмовляє понад мільярд людей у кількох десятках країн. Це мова не тільки англійців, а й жителів США, Шотландії, Ірландії, Канади, Мальти, Австралії, Нової Зеландії. Вона використовується як офіційна в деяких державах Азії та Африки.

Перша англійська колонія в Америці була заснована 1607 року на території Джеймстауна, штат Вірджинія. У XVIII столітті американську мову було визнано окремою від англійської. Мова почала активно запозичувати індіанські слова, а пізніше й африканські (наслідок рабовласництва). Ще більшого впливу вона зазнала внаслідок прибуття численних іммігрантів з Європи: французів - у Луїзіану, іспанців - на Захід, німців - у Пенсильванію, голландців (нідерландців) - у Нью-Йорк. Така географічна роз’єднаність пояснює регіональні відмінності. Але найбільше з усіх європейських мов на американську вплинула іспанська.

Люди, які розмовляють англійською мовою, називаються англофонами. Варто зазначити, що так званий Standard English - чистий лондонський діалект – згодом зазнав безлічі змін у різних регіонах, і нерідко англійцю складно буває зрозуміти американця або австралійця, який розмовляє англійською мовою.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України «Про освіту» держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування, насамперед англійської мови, в державних і комунальних закладах освіти. У закладах освіти відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома чи більше мовами – державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу (ч. 4 ст. 7 ЗУ «Про освіту»), - зазначив психолог.

Англійська мова поряд із французькою є робочою мовою секретаріату ООН, а також входить до числа шести офіційних мов організації.

Передбачається, що в День англійської мови в секретаріаті ООН мають відбуватися різні заходи – круглі столи, конференції, конкурси, науково-популярні виставки та уроки мови, які дадуть змогу всім охочим познайомитися з англійською мовою і культурою.