Міжрегіональна Академія управління персоналом

Дніпровський інститут
м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 21

Дніпровський інститут ПрАТ ВНЗ «МАУП» відзначає Всесвітній день іспанської мови

Вівторок, 23 квітня 2024
Дніпровський інститут ПрАТ ВНЗ «МАУП» відзначає Всесвітній день іспанської мови

Щороку 23 квітня у всьому світі відзначають День іспанської мови або Día de la Lengua Española.

Викладач Дніпровського інституту ПрАТ ВНЗ «МАУП», психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Абашія Едуард Автанділович інформує про наступне. Щороку 23 квітня у всьому світі відзначають День іспанської мови або Día de la Lengua Española, дата присвячена дню смерті великого іспанського письменника, драматурга і поета Мігеля де Сервантеса Сааведри (1547-1616), відомого як автора одного з найвидатніших творів світової літератури – роману «Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський», або «Дон Кіхот».

Завдяки конкістадорам та іспанським мореплавцям іспанська поширилася далеко за межі країни. Іспанська мова почала зароджуватися в середньовічній Кастилії. Іспанська мова належить до романської групи мов, але зазнала великого впливу з боку арабської мови. У період мусульманського завоювання Піренейського півострова до іспанської мови також було включено близько 4000 слів арабського походження, а стандартизована іспанська, своєю чергою, сформувалася в XI столітті.

В Іспанії є 8 діалектів: арагонський, леонський, бабле (астурійський діалект), андалузький, канарський, естремадурський, мурсіанський і ромська (циганська) іспанська. Діалект – це варіант основної мови, що використовується в певній географічній області.

В Африці існує 5 діалектів: іспанська Сеути, іспанська Мелільї, іспанська канарська, сахарська та іспанська мова Екваторіальної Гвінеї.

У Латинській Америці існує цілих 26 діалектів: амазонський, андський, антіокійський (паїса), камбанський, каленьський, кундібоясський, льянеро, карибський, кубинський, домініканський, марабінський, панамський, пуерториканський, венесуельський, центральноамериканський іспанський, чилійська, чилотська, екваторіальна іспанська, мексиканська, парагвайська, прибережна перуанська рібереньйо, прибережна північно-перуанська рібереньйо, ріоплатська, сантандер-тахірська, толімська і юкатекська.

Іспанська – міжнародна мова та одна з найпоширеніших мов у світі. З кожним днем зростає кількість людей, які вивчають іспанську мову. Одна з причин цього полягає в тому, що іспанську все частіше обирають для вивчення, а інша - у глобалізації сучасного суспільства. Іспанська – це офіційна мова понад 20 країн світу. Це друга мова за кількістю носіїв після китайської. Іспанська мова стоїть на другому місці в списку офіційних мов та визнана другою мовою міжнародного спілкування.

Сьогодні іспанський вплив зростає та помітний у багатьох країнах світу. Іспанською мовою, за різними оцінками, розмовляє понад 600 мільйонів осіб - жителі самої Іспанії, США, Мексики, країн Латинської та Південної Америки, деяких держав Африки. Мексика – найбільша іспаномовна країна на планеті. Іспанська – офіційна мова Організації Об’єднаних Націй, Європейського союзу, Африканського союзу, Організації американських держав.

Тож, святкуючи День іспанської мови, ООН ставить за мету заохочувати й підтримувати ініціативи, що сприяють розвитку багатомовності та мультикультурності та підвищенню поінформованості персоналу щодо історії й використання іспанської мови як офіційної мови.