Міжрегіональна Академія управління персоналом

Дніпровський інститут
м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 21

Відбулася презентація програми «Цифрова Європа»

Вівторок, 10 жовтня 2023
Відбулася презентація програми «Цифрова Європа»

6 жовтня відбулася презентація нових можливостей програми ЄС «Цифрова Європа», на якій були присутні в форматі онлайн, представники Дніпровського інституту МАУП.

 Цю програму, офіційно запустили у 2021 році для економічного відновлення та цифрової трансформації європейських країн внаслідок пандемії COVID-19. Але з повномасштабним російським вторгненням для України «Цифрова Європа» набула нового значення.

«Участь України в програмі «Цифрова Європа» — це ще один крок, щоб зробити нашу країну найзручнішою цифровою державою у світі. Українці мають змогу отримати гранти для технологічних проєктів, які можна масштабувати на всі країни ЄС. Загалом бюджет для цифрових грантів рекордний — 6 млрд євро. Також українські спеціалісти можуть долучитися до мережі Європейських цифрових хабів. Вивчати найкращі міжнародні практики та ділитися досвідом цифровізації», — зазначив Михайло Федоров, Віце-прем’єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації України.

У межах програми можна отримати фінансування для розвитку власних проєктів: загальний фонд програми становить 7,5 мільярда євро до 2027 року. 6 з них виділено на фінансування напрямів Програми, що доступні для України. А саме — високопродуктивний комп’ютинг, штучний інтелект, цифрові навички й використання технологій в економіці та суспільстві. Дізнатися більше про програму та про те, як податися на фінансування, можна за посиланням.

 Програма “Цифрова Європа” збільшить кількість можливостей для ІТ-бізнесу, інноваційних просторів та освітніх закладів, а також дасть змогу вивчити та запровадити європейські практики, що згодом стануть новим стандартом», — підкреслила Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції.

Національним контактним пунктом у межах Програми стане Офіс з розвитку підприємництва та експорту. У центрі потенційні заявники можуть отримати консультації й необхідну інформацію.

«Завдяки Програмі значно розшириться мережа Європейських цифрових інноваційних хабів, яка допоможе бізнесу тестувати необхідні технології та інструменти для роботи, а також інвестувати в найефективніші з них. Хаби створюватимуть на базі університетів, кластерів, дослідницьких центрів, тощо.

«Проєкт GIZ “Цифровізація МСП у країнах східного партнерства” ставить за мету сприяти створенню та подальшому збільшенню спроможностей Європейських цифрових інноваційних хабів в Україні», — сказав Владислав Кавелін, старший радник проєкту GIZ «Цифровізація МСП у країнах східного партнерства».

Захід відбувається в межах програми ЄС «Цифрова Європа», стратегічним реалізатором якої в Україні є Міністерство цифрової трансформації України, практичним консультантом — Офіс з розвитку підприємництва та експорту. Захід проводиться за підтримки GIZ (програма Цифровізація МСП у країнах східного партнерства).

Джерело: thedigital.gov.ua