Міжрегіональна Академія управління персоналом

Дніпровський інститут
м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 21

Привітання із масляною

Понеділок, 20 лютого 2023
Привітання із масляною

Вітаємо з масляною!

Вітаємо Цьогоріч, із понеділка, 20 лютого, розпочинається святкування традиційного українського свята Масляної. Масляна або Масниця - одна із найяскравіших подій річного святкового циклу, в якій химерно переплітаються язичницьке та християнське коріння. Вона належить до слов'янських народних розваг, що зберегли свої історичні традиції. Це свято прощання із зимовим періодом та надії на теплу весну.

Дата проведення урочистостей щороку змінюється. Для визначення, коли відзначається масляна, можна від Великодня (2023 року - це 16 квітня) відняти 55 днів - безпосередньо масляний тиждень і 48 днів посту.

Відзначають Масляну цілотижневими гостинами та веселощами: додому запрошують рідних та близьких, до столу готують млинці з різноманітними начинками.

 Основна мета урочистостей – примиритися з ближніми, пробачити всілякі образи, підготуватися до покаяння та з чистою душею і совістю розпочати Велику Чотиридесятницю (піст перед Великоднем).  Завершується Масляна Прощеною неділею. 

Цей тиждень - це прекрасна нагода зібратися сім'єю, разом приготувати млинці та наліпити вареники і, пробачивши всі образи, побажати один одному миру, добробуту та достатку.