Міжрегіональна Академія управління персоналом

Дніпровський інститут
м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 21

Викладач Дніпровського інституту МАУП пройшов професійне навчання у Міжнародній психологічній асоціації проективних методик

П'ятниця, 16 лютого 2024
Викладач Дніпровського інституту МАУП пройшов професійне навчання у Міжнародній психологічній асоціації проективних методик

13 лютого 2024 року викладач Дніпровського інституту ПрАТ «ВНЗ «МАУП», психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Абашія Едуард Автанділович успішно пройшов навчальний курс з підвищення професійної кваліфікації за напрямом: «Психологічне консультування з метафоричними асоціативними картами» з 16.01.2024 по 13.02.2024 (Обсяг курсу – 30 академічних годин, 1 кредит ЄКТС) та отримав сертифікат.

Заняття проводила президентка Міжнародної психологічної асоціації проективних методик, дипломована практична психологиня, клінічна психологиня, психотерапевтка, професійна коучка ECF, сертифікована фахівчиня з роботи з МАК, сертифікована ведуча психологічних ігор Шабловська Ольга Зіновіївна.

Метафоричним асоціативним картам понад 40 років - 1975 року канадський мистецтвознавець і художник, психотерапевт Елі Раман, бажаючи винести мистецтво з галерей і наблизити його до людей, створив першу колоду карт під назвою "О" або "OH" (англ. - здивування). 1983 року німецький психотерапевт Морітц Егетмейер (Moritz Egetmeyer), з яким познайомився Елі Раман, розгледів у картах "О" настільки довго шуканий інструмент, за допомогою якого можливо підштовхнути клієнта до відвертої розмови про себе і свої проблеми – так виникли Метафоричні асоціативні карти. Психотерапевт Джозеф Шліхтер розробив правила і принципи використання карт як психологічного інструменту. У професійних колах МАК називали по-різному: О-карти, проективні карти, терапевтичні карти, метафоричні карти, асоціативні карти, метафоричні асоціативні карти тощо. Зараз існує понад 300 тематичних карткових наборів, серед них є і такі, що створені спеціально для дітей та підлітків.

Метафоричні асоціативні карти (МАК) - це набір картинок завбільшки з гральну карту або листівку, що зображують людей, їхні взаємодії, життєві ситуації, пейзажі, тварин, предмети побуту, абстрактні картини. Деякі набори карт поєднують картинку з написом, інші включають окремо карти з картинками і карти зі словами. Поєднання слів і картин створює гру смислів, що збагачується при поміщенні в той чи інший контекст, вивчення однієї або іншої теми, актуальної для клієнта в теперішній час. Спочатку метафоричні асоціативні карти є проективною методикою: важливий не закладений спочатку психотерапевтом у цю картинку сенс, а душевний відгук кожного клієнта на картинку, яка йому попалася. Господар карти є господарем історії, автор розповіді про цю картинку. В одній і тій самій картинці різні люди побачать абсолютно різні образи, або феномени, і у відповідь на цей стимул (візуальний образ) кожен винесе свій внутрішній зміст актуальних переживань. До того, у різні періоди життя і в контексті різних тем асоціації та тлумачення того, що відбувається на картинці, відрізнятимуться навіть в однієї й тієї самої людини.

З цього погляду колода асоціативних карт невичерпна: кількість комбінацій тем роботи та картинок нескінченна. Метафоричні асоціативні карти дають змогу швидко і наочно отримати необхідний обсяг інформації для якісної роботи з клієнтом, діагностувати його проблему, прояснити й усвідомити актуальні переживання і потреби клієнта, його незавершені внутрішні процеси. Метафоричні асоціативні карти є унікальною проективною методикою для роботи з різною проблематикою як індивідуально, так і у груповому режимі з найширшим спектром застосування, від психотерапії до сімейної гри, від бізнесу до театру. Карти стимулюють творчий потенціал і комунікацію, а також можуть використовуватися як гра. Метафоричні асоціативні карти дають змогу здійснити обхід раціонального мислення, зняти захист і внутрішній опір, створити умови для діалогу між зовнішнім і внутрішнім світом людини, допомагають реконструювати травматичну подію, сформулювати та висловити її словами, або - вербалізувати, що саме по собі створює терапевтичний ефект. Головний плюс метафоричних асоціативних карт - це простота використання і безпека для клієнта, що знижує його внутрішній опір.

Образ має первинний характер у формуванні свідомості людини, тому звернення до образу інтернаціональне (карти - інтернаціональні) і спрацьовує для людей будь-якого віку і ментальності, з будь-яким рівнем інтелектуального розвитку. Образ глибоко на підсвідомості. Потік асоціацій виникає обов’язково, і часом нестримно. Під час роботи із зоровим образом у клієнта відсутня або значно знижена свідома цензура, це полегшує роботу з його внутрішніми підсвідомими конфліктами. Ігрова форма роботи також прибирає внутрішню напругу й опір клієнта - це тільки гра! На підсвідомості ми пам’ятаємо все, що з нами відбувалося, але не завжди це усвідомлюємо.

Слідом за образом спливають асоціації, пов’язані з ним у підсвідомості, і цей потік асоціацій, запущений відбитком нашого життя, дає змогу переглянути наш внутрішній "фотоальбом". До кожного образу прикріплені емоції, почуття, цінності, переконання. Карта відіграє роль штовхаючої дошки у світ уяви, у який ми, "раціонали", вкрай рідко заходимо. З внутрішнього поля цієї фантастичної реальності людина може під іншим кутом зору побачити зовнішнє і переосмислити його, тобто запускається коло перетворення. Тобто карти дозволяють створювати безпечне екологічне поле для діалогу між зовнішнім і внутрішнім світом клієнта. Розглядаючи наш внутрішній «фотоальбом», ми реконструюємо події. Вербалізація події є терапією, карти дають можливість безпечно говорити про наболіле. Вихід на метафоричний рівень осмислення подій дає змогу "помістити" їх в інші слова, не попередні. Нові слова дають змогу бачити ці події вже інакше. Погляд "по-новому" веде до іншого рішення.

Реконструкція психотравмуючих подій на картах дає змогу уникнути додаткової ретравматизації людини, запускає її внутрішні процеси самозцілення, створюють безпечний контекст пошуку і моделювання рішення, запускають процеси пошуку свого унікального шляху виходу з кризи.

Метафоричні асоціативні карти використовуються за наступними напрямками роботи:

  • комунікаційні ігри та тренінги;
  • створення позитивної (безпечної) обставини, в якій може здійснюватися комунікація та обмін думками без цінуючих суджень;
  • тренінг позитивного мислення;
  • розвиток інтересу до самовивчення і саморозвитку;
  • актуалізація особистісного зростання;
  • корекція і терапія міжособистісних відносин;
  • терапія подружніх стосунків;
  • терапія дитячо-батьківських відносин;
  • допомога у вирішенні конфліктів;
  • робота з лінією часу, моделювання та дослідження будь-яких процесів у минулому і майбутньому;
  • реабілітаційна робота;
  • опрацювання і терапія травм;
  • робота з посттравматичним синдромом;
  • допомога в подоланні стресів;
  • опрацювання і терапія страхів;
  • робота з психосоматичними явищами;
  • робота зі сновидіннями і фантазіями;
  • розвиток творчого потенціалу дітей і дорослих;
  • бізнес-консультування тощо.

Працювати з картами можна по-різному, наприклад: - "наосліп", коли ви випадково витягаєте карту з колоди; - "у відкриту" - коли берете карту, яка більше відгукується вам. У будь-якому разі, перед тим як дістати карту, потрібно проговорити запит, з яким ви звертаєтеся. Існують різні види карт. Розберімося, у чому особливості деяких з них. Універсальні карти: зображення на них можуть бути найрізноманітнішими - природа, люди та ситуації, їжа. Універсальні карти застосовують для роботи зі всілякими запитами. Персоніфіковані: на персоніфікованих картах зазвичай намальовані люди, тварини та інші образи. Людина бачить персонаж, називає його властивості, а потім привласнює їх собі.

Персоніфіковані карти використовують для роботи з емоціями, особистісними якостями, реакціями людини. Ресурсні: назва говорить сама за себе - ці карти допомагають знайти ресурс, впевненість, знайти мотивацію. На цих картах можуть бути зображені пейзажі, сценки з життя, абстракції. Спеціальні: це колоди, які психологи використовують для роботи з певними запитами, наприклад із травмою, кризою, проблемами в сім’ї. Малюнки на спеціальних картах відповідають спрямованості запиту.

Багатьох людей також цікавить питання, чи існує різниця між МАК і гадальними картами, такими як Таро або Оракул-карти. МАК і ворожильні карти схожі тільки зовні - в обох випадках це невеликі за розміром карти, що складені в колоду і поміщаються в одній руці. Але вони виконують різні й навіть протилежні функції, а саме:

  • Ворожка (або яка позиціонує себе як ясновидиця) багато говорить і сама інтерпретує значення карт. А психолог більше слухає і лише ставить супровідні запитання, якщо потрібно підтримати людину, спрямувати її, щоб та сама побачила асоціації на карті.
  • Ворожка дивиться на карти та дає поради та вказівки - що робити, куди йти, до чого готуватися. Психолог нічого не радить, ні на чому не наполягає. Клієнт сам повинен прийти до відповіді.
  • Ворожка за допомогою карт може нагнітати ситуацію, залякувати та заплутувати людину. Психолог, навпаки, допомагає зробити вибір, розібратися у собі та упорядкувати почуття і думки.

Метафоричні асоціативні карти - це метод вивчення і корекції особистості. Метою є психодіагностика життєвих проблем, знаходження рішень і внутрішнього ресурсу людини для подолання завдань, що постають. У роботі цього методу одночасно долучати свідомість та підсвідомість людини.

Цей метод діагностики дає змогу клієнту використовувати не тільки розум і логіку, тобто ліву півкулю мозку, а й праву, яка відповідає за абстрактне мислення і творчість, це - візуальний, аудіальний і кінестетичний канали. У роботу включені та збалансовані обидві півкулі мозку, внаслідок цього людина виймає з глибин своєї підсвідомості набагато більше інформації для з’ясування причин своїх проблем, і ключові моменти для їх вирішення, - зазначив психолог відділу.